Ekonomi

Küresel piyasalarda dikkatler Avrupa’da

Asya hisse senetleri, ABD teknoloji hisselerinde çarşamba yaşanan artışın ardından bu sabah yükselirken, dolar Fed faiz indirimlerine ilişkin beklentilerin yeniden gözden geçirilmesiyle baskı altına girdi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin başında olduğu Bharatiya Janata Partisi (BJP) liderliğinde kurulan Ulusal Demokratik İttifakı’nın (NDA) seçimleri kazanmasının ardından ülkede hisse senetleri yükseldi. Hong Kong, Japonya ve Avustralya Borsaları da artıda.

ABD’de vadeli endeksler, S&P 500’ün bu yıl rekor seviyeden gerçekleştirdiği 25. kapanışın ardından yukarı yönlü seyrediyor.

Nvidia’nın piyasa değerini 3 trilyon doların üzerinde taşıyan hisse yükselişi, “Muhteşem Yedi” olarak bilinen teknoloji devlerinin hisse senetlerini de olumlu etkiledi.

Bloomberg’in devlet tahvillerini izleyen endeksi, bu hafta ABD’de açıklanan verilerin Fed faiz indirimi beklentilerini öne çekmesi gibi gelişmelerle dün aralık ayından bu yana en iyi performansını gösterdi ve aralıksız beşinci seansını artıda tamamladı.

Swap piyasaları 2024’te iki Fed faiz indirimi fiyatlarken, ABD 10 ve 2 yıllık tahvil getirileri dün 5’er baz puan geriledi. Japonya’da yen, Japonya Merkez Bankası para politikası kurulu üyesi Toyoaki Nakamura’nın mevcut politikanın şimdilik sürdürülmesinin uygun olduğunu söylemesinin ardından erken saatlerdeki kazançlarını azalttı.

Bloomberg Dolar Endeksi iki günde yüzde 0,13 düşerek, zayıf görünümünü koruyor.

AMB’den 25 baz puanlık faiz indirimi bekleniyor

Euro Bölgesi’nde enflasyonun kontrol altına alındığına ikna olan Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) son sıkılaştırma döngüsünün ardından bugün ilk faiz indirimini gerçekleştirmesi bekleniyor.

AMB faiz kararını TSİ 15:15’te açıklayacak. AMB Başkanı Christine Lagarde TSİ 15:45’te basın toplantısı düzenleyecek.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi AMB mevduat faizinin rekor bir seviye olan yüzde 4’ten 25 baz puanlık bir indirimle yüzde 3,75’e çekilmesi yönünde. Benzer şekilde ana refinansman faizi ile marjinal borç verme imkanının da 25’er baz puan düşürülmesi bekleniyor.

Enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru inişli çıkışlı bir şekilde gerilemesine rağmen, Lagarde Mayıs ayında fiyat artışlarının “kontrol altında” olduğunu açıkladı.

Bu da AMB’yi, Fed ve İngiltere Merkez Bankası’ndan önce para politikasını gevşetme rotasına soktu. Beklenenden daha güçlü ekonomik büyüme, enflasyon ve ücret artışları gösteren verilerin ardından görüşlerin daha temkinli hale gelmesiyle birlikte AMB’nin indirim sonrası nasıl bir patika izleyeceği ise belirsiz.

Bloomberg Kıdemli Euro Bölgesi Ekonomisti David Powell, “Basın toplantısında önümüzdeki aylarda neler olacağına odaklanılması muhtemel. Başkan Lagarde’ın Temmuz ayında yeni bir hamlenin sinyalini açıkça vermesi pek olası görünmüyor, ancak Eylül ayında yeni bir adım için hafif bir işaret verebilir” öngörüsünde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu