UBS, ticaret ve mali politika belirsizliği ortamında borsada oynaklık uyarısı yapıyor
Investing.com — UBS’deki stratejistlere göre, yatırımcılar ticaret ve ABD mali politikası konusundaki belirsizliklerle mücadele ederken borsada daha fazla oynaklık yaşanabilir.
Hisse senedi piyasaları son haftalarda dalgalanmalar yaşadı. Tüccarlar, ABD Başkanı Donald Trump’ın uzun süredir devam eden küresel ticaret düzenini altüst etmeye çalışan agresif tarife gündemindeki hızlı değişimlere ayak uydurmaya çalışıyor.
Hisseler, Trump’ın dost ve düşmanlara yönelik yükseltilmiş “karşılıklı” tarifelerinin açıklanmasının ardından Nisan başındaki düşüşten toparlanma belirtileri gösterdi. Gösterge S&P 500 endeksi, Salı günü sona eren altı günlük bir yükseliş serisi kaydetti.
UBS analistleri müşterilerine gönderdikleri bir notta, bunun Moody’s’in geçen hafta sonunda ABD’nin kredi notunu düşürmesinin yatırımcılar için bir “sürpriz” olmadığının bir göstergesi olduğunu belirtti.
Piyasa duyarlılığı, Trump’ın tarifelerinin başlangıçta korkulduğu kadar kapsamlı olmayabileceği umutlarıyla güçlendi. Özellikle ABD ve Çin geçen hafta karşılıklı vergilerini durdurmak ve düşürmek için bir anlaşma açıkladıktan sonra bu durum belirginleşti. Trump daha önce çoğu ülkeye yönelik karşılıklı tarifeleri ertelemişti. Bunun ABD yetkililerine onlarca ülkeyle bireysel ticaret anlaşmaları müzakere etmek için daha fazla zaman tanıyacağını savunmuştu.
Bununla birlikte, ertelemelerden sonra bile evrensel %10 ABD tarifeleri ve çelik, alüminyum ve otomobil parçaları gibi ürünlere yönelik diğer vergiler yürürlükte kalmaya devam ediyor.
Mark Haefele liderliğindeki UBS analistleri, piyasaların şimdi karşılıklı tarife ertelemesinin Temmuz ayında sona ermesinden önce ABD’nin daha fazla anlaşmaya yakın olduğuna dair kanıt görmek istediğini söyledi. Çin ile ticaret ateşkesi de Ağustos ayında sona erecek.
Analistler şöyle yazdı: “Ticaret gerilimlerindeki son azalma ve devam eden müzakerelere rağmen, Trump’ın tarife politikasının geleceği belirsizliğini koruyor.”
Temel senaryolarına göre, ABD’nin efektif tarife oranı sonunda %15 civarında seyredecek. Bu oran, Trump’ın Ocak ayında Beyaz Saray’a dönmesinden önceki %2,5 oranından önemli ölçüde daha yüksek olacak.
Piyasalar aynı zamanda “kötüleşen ABD mali görünümüne” de odaklanmış durumda. Salı günü Trump, Cumhuriyetçi milletvekillerini devasa bütçe tasarısını geçirmeye ikna etmek için Capitol Hill’e gitti. Bazı analistler bu tasarının ABD hükümetinin 36,2 trilyon dolarlık borç yüküne 3 ila 5 trilyon dolar arasında ek yük getirebileceğini tahmin ediyor.
UBS analistlerine göre, Trump tarafından önerilen büyük vergi indirimleri ABD Hazine borçlarının arzını artırabilir ve tahvil piyasası üzerinde baskı oluşturabilir.
UBS analistleri, ticaret ve vergi politikasından kaynaklanan bu potansiyel zorluklara rağmen, ABD ekonomisinin bu yıl resesyona gireceğini öngörmüyor. Buna bağlı olarak, Federal Rezerv’in yakın vadede faiz oranlarını düşürmekten kaçınması muhtemel.
Analistler, yatırımlarda “kalmayı” ve “oynaklığı yönetmek” için stratejiler benimsemeyi öneriyor. S&P 500’ün önümüzdeki 12 ay içinde yükseleceğini ve fiyatlarla ters orantılı hareket etme eğiliminde olan 10 yıllık Hazine getirisinin düşeceğini öngörüyorlar.
Analistler şunları yazdı: “Borsaya aşamalı olarak girmenin, zamanlama risklerini yöneterek orta ve uzun vadeli hisse senedi kazançları için etkili bir konumlanma yolu olabileceğine inanıyoruz. Sermaye koruma stratejileri, hisse senedi düşüşlerinin yakın vadeli risklerini yönetmeye yardımcı olabilir.”
“Yatırımcılar ayrıca portföy çeşitlendirmesini sağlamak için kaliteli tahviller, altın ve hedge fonlarını da düşünmelidir.”
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.