Milletvekili Türkoğlu’ndan Başkan Koca’ya ‘biyomedikal’ soruşturması!
BURSA (İGFA) – Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yazılı cevap talebine soru önergesi veren DÜZGÜN Partisi Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, “Yasaya göre her 200 yataklı hastaneye bir biyomedikal mühendisi atanması gerekiyor. 2023 Sağlık İşgücü Hedefleri kapsamında 1100 biyomedikal mühendisine duyulan ihtiyaç dikkate alındığında gerekli istihdam gerçekleşecek mi?” diye sordu.
İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Meclis Başkanı’na sunduğu soru önergesinde, zaman ve para israfının ancak hastanelerde biyomedikal mühendislerinin faaliyete geçmesiyle çözülebileceğini söyledi.
Türkoğlu’nun teklifindeki sorular şöyle:
1. Sağlık bölümünde biyomedikal mühendislerinin istihdamı ve istihdam olanakları açısından diğer bölümlerle karşılaştırıldığında ciddi bir fırsat eşitsizliği bulunmaktadır. Bu sorunun çözümü için adil bir istihdam politikasının oluşturulması gerekmektedir. Sağlık sektörünün değerli bir modülü olan biyomedikal mühendisleri ise satın almalarda “sağlık personeli” kategorisinin dışında değerlendirilmektedir. Biyomedikal mühendislerinin meslek tanımlarının gözden geçirilmesi ve satın almalarda bu tanımın kullanılması daha uygun istihdam koşulları sağlayabilir. Bahsi geçen sorunların çözümüne yönelik Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu bir plan var mı?
2. Şehir hastanelerindeki biyomedikal mühendislik birimleri taşeronlar tarafından yönetilmektedir. KPSS puanı yüksek, atama bekleyen çok sayıda Biyomedikal Mühendisi varken, devlet hastanelerinde çalışacak çalışanların taşeronlar tarafından belirlenmesi, bizler için hem mezunlar arasında fırsat eşitsizliği hem de mağduriyet yaratıyor. Bu sorunları çözmeye yönelik mevcut bir çalışma var mı?
3. Torba Kanun kapsamındaki “Her 200 yataklı hastaneye bir biyomedikal mühendisi görevlendirilmesi” konusu hayata geçecek mi? 2023 Sağlık İşgücü Amaçları kapsamında 1100 biyomedikal mühendisine ihtiyaç olduğu dikkate alındığında gerekli istihdam gerçekleşecek mi?
4. Biyomedikal mühendisleri biyomekanik, klinik mühendisliği, mikroçip teknolojileri, nanoteknoloji, doku mühendisliği gibi alanlarda daha fazla istihdam edilmelidir. Gelişen teknolojilere ayak uydurmak amacıyla bu alanlarda çalışmak isteyen biyomedikal mühendislerine Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanacak istihdam olanakları var mı?