Ekonomi

Kripto borsaları tehlikede mi? FTX krizi sonrası dev platformdan önemli açıklama

Investing.com – FTX’in iflasından sonra toplumsal medyada crypto.com’un da likidite sıkışıklığı yaşadığına dair söylentilerin artması üzerine borsanın CEO’su Kris Marszalek açıklamalarda bulundu.

FTX sonrası oluşan panik ortamında bilhassa merkezi borsalar sıkıntı günler yaşıyor. Kullanıcıların fonlarını borsalardan çekme talepleri son günlerde önemli boyutlara ulaştı. Bu durum kripto borsalarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu türlü bir sıkıntıdan etkilenmeye devam eden crypto.com, ayrıyeten toplumsal medyada süratle yayılan “çekim işlemlerinde sorun var” söylentileriyle de gayret etmek zorunda kalıyor. 

Verilere nazaran borsa geçen yılın tıpkı periyodunda 4 milyar dolar süreç hacmine sahipken hacim ölçüsü, geçen ay 284 milyona kadar düştü. Bunun yanında son günlerde hızlanan çekim süreçleri, borsa için sorun olmaya devam ediyor. 

Mevcut kriz ortamında Crypto.com’un CEO’su Kris Marszalek, dün YouTube üzerinden bir canlı yayın yaparak yatırımcılara itimat vermeye çalıştı.

“Kripto kışı zorlu olsa da Crypto.com sağlam duracak”

FTX’ten sonra sıranın Crypto.com’a geldiğine dair söylentilere yanıt vermek için ekran başına geçen Marszalek, şirketinin sağlam bir bilançoya sahip olduğunu ve FTX’te yalnızca 10 milyon dolarlık bir riske sahip olduklarını yineledi.

Kris Marszalek, FTX ve Alameda’nın FTT tokeniyle olan bağlantısına dikkat çekerek Crypto.com’un kendi tokeni CRO’yu hiçbir vakit kredi teminatı olarak kullanmadıklarını söyledi.

Bu gelişmeler yaşanırken Crypto.com’un Gate.io borsasındaki bir hesaba ezkaza 400 milyon dolarlık ETH göndermesi de borsayla ilgili soru işaretlerine neden oldu. Bunun yanında hafta sonundan bu yana ana akım medyaya da yansıyan para çekim taleplerindeki artış haberleri, daha çok kullanıcının panikle bu kervana katılmasına neden oldu. Borsanın çekim taleplerini karşılayabilmek için piyasada yüksek ölçüde CRO tokeni sattığına dair tezler da tüm gözlerin Crypto.com’a çevrilmesine neden oldu. 

Borsanın CEO’su ise bu argümanlara cevap olarak gelir bazında dünyanın en güzel 10 kripto borsasından biri olduklarını söylerken bunun yalnızca kelamda kalmayacağını alacakları aksiyonlarla platformlarının herkes için inançlı bir ortam olduğunu kanıtlayacaklarını söyledi. Buna nazaran Crypto.com’un önümüzdeki günlerde denetlenmiş bir rezerv doğrulama raporunun yayımlaması bekleniyor.

Marszalek, bu açıklamalarının yanında Crypto.com’un dünya çapında 70 milyonu bulan kişisel kullanıcısı olduğunu ve 2021 ve 2022 devrinde 1 milyar dolar gelir elde ettiklerini beyan etti.

Crypto.com, geçtimiz devirlerde ABD başta olmak üzere dünya çapındaki sponsorluk mutabakatlarıyla sık sık gündeme geldi. Bunlar ortasında en dikkat alımlı olanı Los Angeles Lakers’ın meskeni Staples Center’ın isminin 700 milyon dolarlık bir mutabakatla Crypto.com Arena olarak değiştirilmesiydi.

Diğer kripto para borsaları tehlikede mi?

FTX üzere piyasanın en büyük kripto para borsalarından birinin süratle iflasa sürüklenmesi, kripto para borsalarının mercek altına alınmasına neden oldu. Bilhassa kripto piyasalarında düzenleyici eksikliği FTX olayıyla birlikte bir defa daha şiddetli biçimde hissedildi. 

Oluşan panik havasında milyonlarca kullanıcı, fonlarını merkezi borsalardan çekmeyi tercih ederken bu durum kripto borsalarının faaliyetlerini sürdürme konusundaki riski daha da artıran bir öge olarak karşımıza çıkıyor. Piyasada son günlerdeki yaygın bir telaffuz ise tekrar moda oldu: kripto cüzdanının anahtarı sende değilse cüzdan senin değildir. 

Ancak kripto ticaretinin temelini oluşturan merkezi borsalar, kripto yatırımcıları için hâlâ en tanınan platformlar ortasında. Bu bağlamda faaliyetlerini devam ettirmek isteyen borsalar, FTX’ten sonra inancı yine tesis etmek için güvenlik tedbirlerini artırmanın yanında şeffaflık yarışına da girmiş durumda. 

Kullanıcı itimadını tekrar kazanmak için atılan bu adımlar, Binance’in rezerv ispatı düzeneğini gündeme getirmesiyle ortaya çıktı ve piyasadaki birçok kripto borsası, son bir haftada kullandıkları cüzdan adreslerini yayımlamaya başladı.

Sonuç olarak panik ortamının aşılıp kullanıcıların merkezi borsalarından güvenlik telaşından ötürü fon çekimlerini durdurması, bu platformların faaliyetlerine devam etmeleri için kritik kıymete sahip.

Yazar: Günay Caymaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu