Haber

Kızılay çadır tartışması Almanya’ya yansıdı

Kızılay’ın çadırlarını deprem bölgelerine ücretsiz göndermek yerine yardım kuruluşlarına sattığının ortaya çıkması Almanya’da geniş yankı buldu. İddiaya ilişkin haberin Alman medyasına yansımasının ardından Türkiye’ye gönderilen yardımla ilgili tartışmalar çıktı.

Türkiye-Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Max Lucks, Twitter hesabından, afet bölgelerinde acil ihtiyaç duyulan çadırların Kızılay tarafından satıldığı haberini duyduğunu, Kızılay’ın bu süreçte kendini zenginleştiremediğini paylaştı. milyonlarca insan felaketten muzdarip.

konuyla ilgili almanca epdYeşiller Partisi ajansına da açıklamalarda bulunan Yeşiller’den Şanslı, bu tür haberlerin depremzedelerin öfkesini ve acısını daha da artırdığını belirterek, “Türk Kızılayı’na yönelik suçlamaların açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Çünkü Alman dernekleri bu örgütle işbirliği yapıyor. Dolayısıyla bu suçlamaların desteğimize etkisi de önemli, olmak zorunda” dedi.

“Belediyeler ve STK’lar çalışmalı”

Depremzedelere destek için Türkiye’ye gönderilen yardımlarda yerel aktörlere daha fazla ağırlık verilmesi çağrısında bulunan Lucks, Almanya içişleri ve dışişleri bakanlıklarının belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarıyla deprem yardımı konusunda iş birliği içinde çalışmasının daha uygun olacağını kaydetti.

Yeşil Parti meclis kümesi sözcüsü Lamya Kaddor, suçlamaların doğru çıkması halinde kişisel ve siyasi sonuçları olacağını söyledi. “Yardım sevkiyatlarının kötüye kullanılması bir rezalettir ve konunun bir an önce açıklığa kavuşturulması gerekiyor.”

Konu Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel’in depremin ilk günlerinde Kızılay’ın sanatçı Haluk Levent’in kurduğu AHBAP derneğine 46 milyon TL’lik çadır sattığını açıklamasıyla gündeme geldi.

Tepkiler üzerine AHBAP haberi doğrularken, Kızılay satışın “mağdurların barınma ihtiyacını bir an önce gidermek amacıyla” yapıldığını ve “hammadde bedelinin kabul edildiğini” duyurdu. çadır üretimine devam. Haluk Levent, depremzedelere dağıtmak için Kızılay’dan da yiyecek aldıklarını açıkladı.

Kızılay’a tepkiler sürerken, Türk Eczacılar Birliği, Kızılay’dan tanesi yaklaşık 140 bin lira bedelle 76 metrekarelik 5 çadır satın aldıklarını kaydetti.

Kızılay Lideri Kerem Kınık, Kızılay’ın yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığını belirterek, “Kesinlikle satmıyor. Basında yer alan konu, insani yardım ve afetler alanında uzmanlaşmış şirketlerimizin sürdürülebilir gelir getiren faaliyetleri. Kızılay için.” Kızılay ile değil, Kızılay’ın bir iştiraki olan Kızılay Lojistik firması ile geliştirildiğini kaydetti.

DW,epd/BK,TY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu